Blogimarkkinointi Osa 1 : Miksi kaikki hakevat bloggaajia

Tervetuloa kolmiosaiseen blogimarkkinointia koskevaan tekstisarjaani. Käyn näissä artikkeleissa läpi ajatuksiani ja mielipiteitäni bloggaamisesta sekä blogeissa markkinoinnista. Tässä ensimmäisessä osassa pohjustan aihetta yrityksien näkökulmasta; miksi ulkopuolisia bloggaajia käytetään markkinoinnissa.

Bloggaajien käyttö yrityksien markkinoinnissa on viime päivinä ollut esillä ja otsikoissa suomalaisessa mediassa. Bloggaajia hakevat niin yksityiset yritykset kuin julkiset organisaatiot. Miksi bloggaaminen on vieläkin niin kannattavaa?

Olen viime päivinä törmännyt useaan entistä eriskummallisempaan projektiin ja sivustoon, jotka etsivät vapaa-ehtoisia bloggaajia. Viimeisin huomioni herättänyt oli YLE:n nettisivuilla tilaa saanut projekti :

Lue uutinen : Metsähallitus etsii vapaaehtoisia bloggaajia

Miksi bloggaajia haetaan?

Lyhyesti ja ytimekkäästi :

  • Bloggaajien käyttö markkinoinnissa on halpaa
  • Bloggaajien käyttö on ulkoistettua työvoimaa jolle ei varsinaisesti tarvitse maksaa
  • Bloggaajat luovat ainutlaatuista, intohimoista ja persoonallista sisältöä joita yritykset ja organisaatiot eivät itse pysty tuottamaan
  • Bloggaajat tuottavat uutta sisältöä jatkuvalla syötöllä
  • Bloggaajien nettinäkyvyys on yleensä parempi kuin yrityksien

Yritykset eivät pysty tyhjästä polkaisemaan samanlaista sisällöntuotantokoneistoa kuin kymmenet, jopa sadat intohimoiset bloggaajat. Etenkin muoti- ja suunnittelualoilla bloggaajat kirjoittavat tekstinsä oman ammattitaitonsa esille tuomiseksi, netti-identiteettinsä rakentamiseksi (mikä on joillakin aloilla uskomaton valttikortti) sekä ihan vain huvikseen.

Monilla etenkin taideteollisilla aloilla ainoa varma tapa saada edes hitusen näkyvyyttä netissä on bloggaaminen. Jos esimerkiksi mainostoimisto haluaa saada Googlesta hakutuloksia ja klikkauksia, todennäköisin liikennekanava on nimenomaan sivuston blogi. Mielestäni jokaisen yrityksen pitäisi pitää jonkinlaista blogia nettinäkyvyyden maksimoimiseksi.

Markkinoinnin ulkoistaminen bloggaajille

Lue uutinen : Blogien mainoksissa pyörivät jo Suomessakin miljoonat

Bloggaaminen on aikaa vievää hommaa. Tekstin pitää olla laadukasta ja sitä pitää olla paljon. Sama pätee blogin kuviin. Kaikki tämä veisi yrityksien sisällä aivan liikaa työtunteja.

Bloggaajat esiintyvät omalla nimellään ja kirjoittavat yrityksien tuotteista eikä heitä pidetä yrityksien edustajina. Kukaan ei jaksa lukea yrityksien omien nettisivujen esittelytekstejä. Niissä on yleensä persoonatonta tekstiä, kukaan ei esiinny omalla naamallaan tai kirjoitustyylillään eikä tekstissä ole mitään sisältöä mistä kukaan ulkopuolinen hyötyisi.

Yksityisillä bloggaajilla on jo oma kaveripohjansa sekä mahdollisesti tuhansien ihmisien vannoutunut lukijakunta, joka lukee säännöllisesti bloggaajan uusimmat tekstit. Heidän välinen keskustelu blogeissa ja sosiaalisessa mediassa on aitoa ja henkilökohtaista. Tätä mikään kasvottomasti esiintyvä yritys ei voi yrittää jäljitellä.

Hakukoneet tykkäävät bloggaajista

Hakukoneoptimointi kantaa vain tiettyyn pisteeseen asti nettinäkyvyyden maksimoinnissa. Hyvä tekstisisältö on edelleen parasta mahdollista hakukoneoptimointia. Tekstin on oltava riittävän pitkää, ainutkertaista ja uutta tekstiä on tuotettava tarpeeksi usein.

Mikä olisi hakukoneille parempaa sisältöä kuin blogit? Blogit perustetaan yleensä jo valmiiksi HTML-koodiltaan erinomaisesti hakukoneoptimoiduille alustoille kuten Blogger tai WordPress.

Kuinka monta kertaa itse olenkaan googlettanut johonkin tietokoneisiin liittyviä ongelmia ja päätynyt nimenomaan joko blogeihin tai keskustelufoorumeille. Juuri tämän vuoksi monet alansa asiantuntijat pitävät sivustonsa ohessa blogia. Suurin osa hakukoneliikenteestä tulee sivustoille juuri blogiaiheiden hakusanojen kautta.

RSS-Syötteet

Voi pojat, RSS-syötteet ja readerit. YLE:n, Ilta-Sanomien ja kaikkien muiden suurien uutispalveluiden uutiset ovat haettavissa RSS-lukijoilla. Käytän itsekin puhelimessani sekä tabletissani RSS-lukija-appia. Mielestäni se on paras tapa lukea uutisia ja artikkeleja mobiililaitteilla. Valitset listaan kaikki blogit ja uutissivustot joiden syötteet haluat ja luet laitteillasi vain niitä. Ei ylimääräistä täytettä!

Lisäisinkö joidenkin bloggaajien blogeja uutisvirtaani? Olen jo lisännyt useita kymmeniä: Urheilua, tekniikkaa ja uutisia, muiden muassa. Lisäisinkö joidenkin yrityksien uutisia tai tiedotteita uutisvirtaani? En.

Numerotietoa: RSS-/Uutissovellusta Flipboardia on ladattu Google Play-palvelusta yli 10 miljoonaa kertaa pelkästään Android-laitteille.

Lopuksi

Bloggaaminen on suosittua. Monet yritykset haluavat tuotteitansa esille suosituimpien arvostelusivustojen ja blogien sivuille. Entä jos yritys haluaa itse ottaa homman haltuunsa, perustaa blogin ja ohjata nettiliikenteen sivuillensa itse? Ensi kerralla kirjoitan mitä itse tekisin ja miksi, jos olisin perustamassa blogia esimerkiksi kivijalkaliikkeen omistajana.

Tagattu: