Miten kaikki hyötyisivät mainoksista Facebookissa

Facebookissa on monta tapaa mainostaa. Yksi näkyvimmistä ja helpoimmista tavoista saada näkyvyyttä on maksaa mainostilasta. Mielestäni yrityksillä on paljon parannettavaa Facebook-mainoksien käytössä.

Facebook on tällä hetkellä dynaamisin ja potentiaaliltaan rikkain markkina-alue mainostajille. Mainokset voi kohdentaa erittäin tarkasti ja niiden julkaiseminen on salamannopeaa. Jos itse markkinoisin jotain tuotetta tai palvelua niin panostaisin suurimman osan mainostamisestani Facebookiin. Kaikesta tästä huolimatta mainostaminen voisi Facebookissa olla paljon parempaa.

Jos sinulla on nyt Facebook toisessa välilehdessä auki, käytä hetki ja katso mitä sivun oikealla laidalla mainostetaan. Minulla mainostetaan autohifiä, auton renkaita, juoksukenkiä, farkkuja, käytettyä autoa ja Stuntman-vaatekauppaa. En omista autoa enkä vähään aikaan ole omistamassa, eli autotuotteita mainostavilla meni juuri rahaa hukkaan. Juoksukenkien mainostaminen voisi toimia minulle juuri ja juuri. Vaatekauppojen mainokset olivat aika epämääräisiä enkä nähnyt niitä kovin houkuttelevina.

Tein muutaman etusivun päivityksen ja mikään mainos ei oikein herättänyt mielenkiintoani. Mistä tämä johtuu? Mitä asialle voisi tehdä? Voisinko omalla Facebook-käyttäytymisellä vaikuttaa minulle näytettäviin mainoksiin?

Mitä Facebook-käyttäjät voivat tehdä?

Mainosten piilottaminen

Piilotetut Facebook-mainokset

Voit piilottaa mainoksia Facebook-seinältäsi ja välttyä saman mainoksen näkemiseltä.

Facebookin käyttäjät eivät voi välttyä mainoksilta. Mainoksien määrä on vuosien mittaan koko ajan kasvanut ja mainokset ovat monimuotoistuneet mm. sponsoroituina tarinoina. Sanomalehteä lukiessa mainoksia on vain kestettävä mutta Facebookissa mainoksille voi tehdä jotain.

Näkyvätkö seinälläsi aina samat mainokset yrityksiltä, joiden tuotteet eivät kiinnosta sinua ollenkaan? Piilota koko käyttäjä. Yksi näkyvimmistä mainostajista on esimerkiksi McDonalds Suomi, jonka piilottaminen piilottaa sen kaikki mainokset sekä sponsoroidut tarinat. Näin säästät McDonaldsin vaivalla säästetyt mainoseurot niille käyttäjille, jotka heidän mainoksia vielä sietävät.

Yrityssivuista tykkääminen

Tykkään itse monesta yrityssivusta, sekä paikallisesta että maailmanlaajuisesta. Jotta Facebook voisi tarjota minulle minua kiinnostavia mainoksia, uskon että mahdollisuudet siihen paranevat jos tykkään niistä yrityksistä, joiden mainoksia voisin haluta nähdä. Vastaavasti en missään nimessä tykkäisi niistä yrityssivuista joiden mainoksia en haluaisi nähdä.

Moni tykkäämäni yrityssivu, varsinkin nettikauppa jakaa jatkuvasti tietoa uusista tuotteista ja kampanjoista jotka vaikuttavat ostokäyttäytymiseeni. Minusta tämä on hyvä asia ja toivoisin että varsinkin suomalaiset yritykset ottaisivat tästä oppia.

Tykkää/Jaa-kisat

Nämä kyseenalaiset kisat ovat Facebookin sääntöjen vastaisia ( ks. https://www.facebook.com/page_guidelines.php ) ja monen mielestä ärsyttäviä. En halua edelleenkään nähdä kuvia heraproteiinista tai satunnaisista lomamatkoista omalla seinälläni. Kuvat voi onneksi ilmoittaa roskapostiksi. Kisat pakottavat sisältöä seinille jotka eivät halua olla kyseisten yrityksien kanssa missään tekemisissä joten näkyvyyden hyöty on kyseenalainen. Monesti tämä selviää jo kuvien kommenteista kun sisältö pakottamalla leviää käyttäjien seinille. Facebook on poistanut kisoja järjestäneiden sivujen kuvia ja jopa koko sivuja.

Lyhyesti: Älkää osallistuko tykkää/jaa-kisoihin.

Mitä yritykset voivat tehdä?

Paikallisuus

Jos yrityksen liiketoimintaa painottuu lähialueelle kuten kivijalkaliikkeillä yleensä painottuukin, suosittelen käyttämään Facebook-mainoksia ja kohdistamaan ne paikallisesti. Yksi suurimmista ongelmista Facebookin mainoksissa on mielestäni nimenomaan paikallisuuden puuttuminen. Facebookissa mainostaminen on halpaa ja tarkasti kohdennettuna se on näkyvyydeltään todella tehokasta.

Jos urheiluliikkeessä on alennusmyynnit niin miksi ihmeessä vieläkin löydän sen todennäköisemmin keskiviikkona ilmestyvästä paikallislehdestä kuin Facebookista? Facebookissa sen ilmoittaminen olisi huomattavasti halvempaakin.

Rajaa mainoksen kohderyhmää tylysti

Kukaan ei hyödy huonosti kohdennetusta mainoksesta, päinvastoin. Isojen yritysten sponsoroiduista tarinoista löytyy kaikennäköistä kommenttia ja monet ovat kirjoitelleet niihin omia kokemuksiaan huonoista asiakaskokemuksistaan.

Yksi rajausmahdollisuus on paikallisuus. Toinen erittäin tehokas keino on tykättyjen sivujen valitseminen. Jääkiekkokanavaa kannattaa mainostaa esimerkiksi Sidney Crosbysta ja Pittsburgh Penguinsista tykkäävälle.

Iän rajaaminen on myös tehokas tapa saavuttaa oikeaa kohderyhmää sekä pudottaa klikkihintaa. Miksi mainostaisit K18-tapahtumia tai elokuvia ihmisille jotka eivät laillisesti voi niistä hyötyä? Tai miksi mainostaa nuorten vaatteita ikäryhmän ulkopuolelle?

Mitä enemmän mainoksen kohderyhmää rajaa sitä parempi vastaanotto sillä todennäköisesti on.

Hio mainoksen sisältö täydelliseksi

Mainoksen sisältö kannattaa suunnitella tarkasti. Pelkkä teksti ei aina ole houkutteleva joten kuvan valitsemiseen ja muokkaamiseen kannattaa käyttää aikaa. Rajaa ja pienennä kuva itse oikean kokoiseksi ettei Facebook tee sitä automaattisesti.

Vieläkin näkee päivittäin Facebook-mainoksia, joiden teksti on liian pitkä ja se automaattisesti katkeaa. Tee tekstistä oikean mittainen.

Minne mainos vie? Mainoksen linkki kannattaa suunnitella huolella. Tähän kuuluu myös koko mainos teksteineen jotta ihmisiä ei viedä harhaan ja heillä on jo käsitys minne he päätyvät ennen klikkausta. Onko kyse kuvasta, kilpailusta, kampanjasivusta vai itse Facebook-sivusta?

Jos mainos ei toimi, muokkaa sitä

Jos mainosta on näytetty yli 10000 kertaa ja klikkauksia on alle 10, kannattaa muokata mainoksen sisältöä sillä sellaisenaan se ei toimi. Numerot eivät valehtele. Parempi kuva, houkuttelevampi teksti. Huono mainos ei hyödytä ketään, vähiten mainostajaa itseään. Kampanjan voi myös lopettaa kesken jos vaikuttaa siltä ettei mainoksella ole mitään vetoa. Mainoksista laskutetaan vain näyttöjen tai klikkien perusteella.

Tagattu: